4%
Kofty grillowane z sosem czosnkowo-miętowym

Kofty grillowane z sosem czosnkowo-miętowym

26.04.2022
Kofty to aromatyczne soczyste szaszłyki, które można przyrządzić na grillu zamiast kiełbasek i karkówki. Znane są zarówno w kuchni bałkańskiej, jak i bliskowschodniej czy arabskiej, więc można je przyprawiać na wiele sposobów. i używać różnego rodzaju mięs. Bardzo często w przepisach wykorzystywana jest baranina, a my proponujemy koftę wołowo-wieprzową.

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • jedna mała cebula
  • świeża kolendra
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • kumin rzymski
  • małą śmietana 18%
  • 5 listków mięty
Adobe Stock 107639272

PRZYGOTOWANIE

  1. Obieramy ząbki czosnku i cebulę. Czosnek siekamy, 2 ząbki zostawiamy do sosu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Kolendrę opłukujemy i siekamy listki.
  3. do moździerza wrzucamy po 1/3 łyżeczki papryki słodkiej i papryki ostrej, 2 szczyty soli, szczyptę pieprzu, szczyptę ziaren kuminu rzymskiego. Ucieramy
  4. Oba rodzaje mięsa przekładamy do miski, dodajemy przyprawy czosnek, cebulę oraz siekaną kolendrę. Dokładnie mieszamy przez kilka minut do uzyskania jednolitej masy.
  5. Patyczki, na których uformujemy kofty warto wcześniej przez kilka minut namoczyć w wodzie.
  6. Lepimy kulki mieszczące się w garści i nakładany na patyczek, równomiernie rozkładając nasze kofty wzdłuż patyczków. Z takiej ilości składników powinno nam wyjść około 6-8 koft.
  7. Grilujemy je na tacce do 10 minut z każdej stronie do zarumienienia.
  8. W trakcie przygotowujemy sos z na bacie śmietany, którą solimy, dodajemy 2 ząbki posiekanego czosnku i listki mięty, które można rozdrobnić ręcznie.
  9. Smacznego!