SKŁADNIKI
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 5 ząbków czosnku
- jedna mała cebula
- świeża kolendra
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
- kumin rzymski
- małą śmietana 18%
- 5 listków mięty
PRZYGOTOWANIE
- Obieramy ząbki czosnku i cebulę. Czosnek siekamy, 2 ząbki zostawiamy do sosu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- Kolendrę opłukujemy i siekamy listki.
- do moździerza wrzucamy po 1/3 łyżeczki papryki słodkiej i papryki ostrej, 2 szczyty soli, szczyptę pieprzu, szczyptę ziaren kuminu rzymskiego. Ucieramy
- Oba rodzaje mięsa przekładamy do miski, dodajemy przyprawy czosnek, cebulę oraz siekaną kolendrę. Dokładnie mieszamy przez kilka minut do uzyskania jednolitej masy.
- Patyczki, na których uformujemy kofty warto wcześniej przez kilka minut namoczyć w wodzie.
- Lepimy kulki mieszczące się w garści i nakładany na patyczek, równomiernie rozkładając nasze kofty wzdłuż patyczków. Z takiej ilości składników powinno nam wyjść około 6-8 koft.
- Grilujemy je na tacce do 10 minut z każdej stronie do zarumienienia.
- W trakcie przygotowujemy sos z na bacie śmietany, którą solimy, dodajemy 2 ząbki posiekanego czosnku i listki mięty, które można rozdrobnić ręcznie.
- Smacznego!