SKŁADNIKI
- 500 g pręgi wołowej
- 500 g fileta z piersi indyka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 cebule
- 2 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 6 ziemniaków
- puszka pomidorów pelati
- 100 g masła Z Podlaskiej Spiżarni
- 2 łyżki mąki pszennej
- natka pietruszki
- świeży tymianek
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Mięso opłukujemy i kroimy w kostkę.
- Myjemy warzywa. Obieramy ziemniaki, kroimy na cztery części, zalewamy zimną wodą. Kroimy paprykę, marchewkę i pietruszkę w większe kawałki, cebulę siekamy w piórka. Czosnek kroimy w plasterki.
- Mąkę przesypujemy do talerza i obtaczamy w niej osuszone ręcznikiem mięso.
- Masło roztapiamy na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony do zarumienienia.
- Przekładamy je do większego garnka. Dodajemy cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę i pietruszkę. Doprawiamy słodką papryką, zielem angielskim, dodajemy 2 listki laurowe.
- Dodajemy 4 szklanki wody oraz pomidory z puszki. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny.
- Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki, sól i pieprz oraz gałązki tymianku, w razie mocnej redukcji sosu dodajemy jeszcze jedną szklankę wody.
- Gdy wszystkie składniki będą miękkie, podajemy z posiekaną natką pietruszki.
- Smacznego!