4%
Kociołek

Kociołek

28.03.2022
Połączenie soczystej wołowiny, indyka i warzyw z aromatycznymi przyprawami - to danie jednogarnkowe skradnie wasze podniebienia. Kociołek jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, a z drugiej strony daje możliwość własnej kulinarnej inwencji.

SKŁADNIKI

  • 500 g pręgi wołowej
  • 500 g fileta z piersi indyka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 cebule
  • 2 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 ziemniaków
  • puszka pomidorów pelati
  • 100 g masła Z Podlaskiej Spiżarni
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • świeży tymianek
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
Kociołek

PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso opłukujemy i kroimy w kostkę.
  2. Myjemy warzywa. Obieramy ziemniaki, kroimy na cztery części, zalewamy zimną wodą. Kroimy paprykę, marchewkę i pietruszkę w większe kawałki, cebulę siekamy w piórka. Czosnek kroimy w plasterki.
  3. Mąkę przesypujemy do talerza i obtaczamy w niej osuszone ręcznikiem mięso.
  4. Masło roztapiamy na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony do zarumienienia.
  5. Przekładamy je do większego garnka. Dodajemy cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę i pietruszkę. Doprawiamy słodką papryką, zielem angielskim, dodajemy 2 listki laurowe.
  6. Dodajemy 4 szklanki wody oraz pomidory z puszki. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny.
  7. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki, sól i pieprz oraz gałązki tymianku, w razie mocnej redukcji sosu dodajemy jeszcze jedną szklankę wody.
  8. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, podajemy z posiekaną natką pietruszki.
  9. Smacznego!
Masło zps banerek