0%
Kartacze

Kartacze

26.01.2022
Pochodzące z Litwy, obecnie są także kulinarną wizytówką Suwalszczyzny. Kartacze z soczystym farszem, solidnie doprawionym majerankiem, doskonale sprawdzą się jako danie na chłodniejsze dni.
Adobe Stock 227402354

SKŁADNIKI

  • 2 kg ziemniaków, koniecznie mączystych, o dużej zawartości skrobi
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 600 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 spore cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • kawałek wędzonego boczku na skwarki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżka masła Z Podlaskiej Spiżarni

PRZYGOTOWANIE

1. Ziemniaki obieramy i myjemy. 1/3 gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy przez maszynkę, aby uzyskać gładką masę.

2. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce, na najmniejszych oczkach. Z masy odsączamy cały sok, tak, aby była ona sucha. Można użyć do tego gazy lub ściereczki. Sok zlewamy, zostawiamy skrobię, która się z niego oddzieliła.

3. Łączymy masy z ziemniaków surowych i ugotowanych w dużej misce, dodając skrobię i mąkę ziemniaczaną. Masę dokładnie wyrabiamy dodając szczyptę soli i pierzu.

4. Mielone mięso przekładamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę majeranku, łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu.

5. Siekamy jedną obraną cebulę w drobną kostkę, na drobno kroimy także 3 ząbki czosnku. Dodajemy do mięsa i wyrabiamy farsz.

6. Przygotowujemy duży garnek z wodą, którą solimy i doprowadzamy do wrzenia.

7. Z ciasta lepimy kule i rozpłaszczamy je, by powstały placki wielkości dłoni.

8. Każdy placek nadziewamy łyżką farszu i zlepiamy, a następnie formujemy charakterystyczny kształt kartacza.

9. Kartacze gotujemy stopniowo, tak, aby nie było ich za dużo w garnku około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

10. W czasie gotowania kartaczy drugą cebulę kroimy w piórka, a boczek w paski. Boczek smażymy na skwarki, gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy jeszcze łyżkę masła i cebulę. Smażymy do zarumienienia.

11. Po odsączeniu kartaczy polewamy je okrasą, i odrobiną posiekanej natki pietruszki.

12. Kartacze idealnie smakują z ogórkiem kwaszonym, polecamy te naszej marki Z Podlaskiej Spiżarni.

13. Smacznego!

Masło extra Z Podlaskiej Spizarni 1
Ogórki kwa SZONE