SKŁADNIKI
- 2 kg ziemniaków, koniecznie mączystych, o dużej zawartości skrobi
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 600 g mielonej łopatki wieprzowej
- 2 spore cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego majeranku
- kawałek wędzonego boczku na skwarki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- łyżka masła Z Podlaskiej Spiżarni
PRZYGOTOWANIE
1. Ziemniaki obieramy i myjemy. 1/3 gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy przez maszynkę, aby uzyskać gładką masę.
2. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce, na najmniejszych oczkach. Z masy odsączamy cały sok, tak, aby była ona sucha. Można użyć do tego gazy lub ściereczki. Sok zlewamy, zostawiamy skrobię, która się z niego oddzieliła.
3. Łączymy masy z ziemniaków surowych i ugotowanych w dużej misce, dodając skrobię i mąkę ziemniaczaną. Masę dokładnie wyrabiamy dodając szczyptę soli i pierzu.
4. Mielone mięso przekładamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę majeranku, łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu.
5. Siekamy jedną obraną cebulę w drobną kostkę, na drobno kroimy także 3 ząbki czosnku. Dodajemy do mięsa i wyrabiamy farsz.
6. Przygotowujemy duży garnek z wodą, którą solimy i doprowadzamy do wrzenia.
7. Z ciasta lepimy kule i rozpłaszczamy je, by powstały placki wielkości dłoni.
8. Każdy placek nadziewamy łyżką farszu i zlepiamy, a następnie formujemy charakterystyczny kształt kartacza.
9. Kartacze gotujemy stopniowo, tak, aby nie było ich za dużo w garnku około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
10. W czasie gotowania kartaczy drugą cebulę kroimy w piórka, a boczek w paski. Boczek smażymy na skwarki, gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy jeszcze łyżkę masła i cebulę. Smażymy do zarumienienia.
11. Po odsączeniu kartaczy polewamy je okrasą, i odrobiną posiekanej natki pietruszki.
12. Kartacze idealnie smakują z ogórkiem kwaszonym, polecamy te naszej marki Z Podlaskiej Spiżarni.
13. Smacznego!