4%
Karp w mące kukurydzianej i migdałach

Karp w mące kukurydzianej i migdałach

21.12.2021
Karp to ryba, która gości niemal na każdym wigilijnym stole, ale prawda jest taka, że nie wszyscy są jego miłośnikami. Co zrobić, by podać go w niebanalny sposób? Specjalna panierka z mąki kukurydzianej i płatków migdałów nada rybie bardziej szlachetnej oprawy!

SKŁADNIKI

  • 2 płaty karpia - ok. 800 g
  • 1 jajo Z podlaskiej Spiżarni
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • garść płatków migdałów
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Myjemy dokładnie płaty karpia i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czyścimy z ości,, odcinamy płetwy i ogon.
  2. Oczyszczone płaty dzielimy na mniejsze filety.
  3. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Przygotowujemy panierkę - do jednej miseczki przesypujemy migdały, do drugiej - jajko, które należy roztrzepać i delikatnie dosolić, a do trzeciej mąkę kukurydzianą.
  5. Rozgrzewamy masło klarowane na patelni.
  6. Filety obtaczamy w mące, następnie w jajku i po jednej stronie w płatkach migdałowych, tak, by równomiernie pokryły rybę.
  7. Smażymy po obu stronach na złoty kolor. Jeśli nie podajemy ryby od razu - przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przed podaniem podgrzewamy.