SKŁADNIKI
- 2 płaty karpia - ok. 800 g
- 1 jajo Z podlaskiej Spiżarni
- łyżka mąki kukurydzianej
- garść płatków migdałów
- sól
- pieprz
- cytryna
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Myjemy dokładnie płaty karpia i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czyścimy z ości,, odcinamy płetwy i ogon.
- Oczyszczone płaty dzielimy na mniejsze filety.
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Przygotowujemy panierkę - do jednej miseczki przesypujemy migdały, do drugiej - jajko, które należy roztrzepać i delikatnie dosolić, a do trzeciej mąkę kukurydzianą.
- Rozgrzewamy masło klarowane na patelni.
- Filety obtaczamy w mące, następnie w jajku i po jednej stronie w płatkach migdałowych, tak, by równomiernie pokryły rybę.
- Smażymy po obu stronach na złoty kolor. Jeśli nie podajemy ryby od razu - przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przed podaniem podgrzewamy.