SKŁADNIKI
- 2 płaty karpia - ok. 800 g
 - 1 jajo Z podlaskiej Spiżarni
 - łyżka mąki kukurydzianej
 - garść płatków migdałów
 - sól
 - pieprz
 - cytryna
 - masło klarowane do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE
- Myjemy dokładnie płaty karpia i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czyścimy z ości,, odcinamy płetwy i ogon.
 - Oczyszczone płaty dzielimy na mniejsze filety. 
 - Przyprawiamy solą i pieprzem.
 - Przygotowujemy panierkę - do jednej miseczki przesypujemy migdały, do drugiej - jajko, które należy roztrzepać i delikatnie dosolić, a do trzeciej mąkę kukurydzianą.
 - Rozgrzewamy masło klarowane na patelni.
 - Filety obtaczamy w mące, następnie w jajku i po jednej stronie w płatkach migdałowych, tak, by równomiernie pokryły rybę.
 - Smażymy po obu stronach na złoty kolor. Jeśli nie podajemy ryby od razu - przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przed podaniem podgrzewamy.
 
