6%
Jagodzianki

Jagodzianki

24.07.2020
Najlepsze są ponoć te augustowskie, wpisane na listę regionalnych przysmaków - mowa o jagodziankach, puszystych i wypełnionych po brzegi leśnymi owocami.

SKŁADNIKI

  • 2 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
  • 500 g jagód
  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • łyżka cukru
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru ( w tym jedna do posypania drożdżówek po upieczeniu)
  • Ewentualnie wiórki kokosowe
Adobestock 268647650 1

WYKONANIE

  1. Podgrzewamy 50 ml mleka. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy, po czym odstawiamy na ok 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Po tym czasie cały rozczyn dodajemy do pozostałej mąki.
  3. Wsypujemy cukier puder, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i dodajemy pozostałe mleko oraz 100 ml letniej wody.
  4. Ciasto wyrabiamy, aż nabierze elastyczności. Całą kulę opruszamy mąką i nakrywamy ściereczką. Ostawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 15 równych placków, które następnie rozwałkowujemy. Na środek każdej części układamy dwie płaskie łyżki jagód i następnie dokładnie zlepiamy bułeczki tak, aby nie zdusić jagód i aby nabrały foremnego podłużnego kształtu.
  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze jagodzianki w równych odstępach., a następnie odstawiamy jeszcze na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie roztrzepujemy w miseczce jajko.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przesmarowujemy drożdżówki na wierzchu jajkiem i wstawiamy całą blachę do piekarnika.
  8. Bułeczki pieczemy ok 25 minut. Po ostygnięciu przesypujemy cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
  9. Smacznego!