SKŁADNIKI
- 2 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
- 500 g jagód
- 450 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- łyżka cukru
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru pudru ( w tym jedna do posypania drożdżówek po upieczeniu)
- Ewentualnie wiórki kokosowe
WYKONANIE
- Podgrzewamy 50 ml mleka. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy, po czym odstawiamy na ok 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Po tym czasie cały rozczyn dodajemy do pozostałej mąki.
- Wsypujemy cukier puder, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i dodajemy pozostałe mleko oraz 100 ml letniej wody.
- Ciasto wyrabiamy, aż nabierze elastyczności. Całą kulę opruszamy mąką i nakrywamy ściereczką. Ostawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 15 równych placków, które następnie rozwałkowujemy. Na środek każdej części układamy dwie płaskie łyżki jagód i następnie dokładnie zlepiamy bułeczki tak, aby nie zdusić jagód i aby nabrały foremnego podłużnego kształtu.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze jagodzianki w równych odstępach., a następnie odstawiamy jeszcze na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie roztrzepujemy w miseczce jajko.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przesmarowujemy drożdżówki na wierzchu jajkiem i wstawiamy całą blachę do piekarnika.
- Bułeczki pieczemy ok 25 minut. Po ostygnięciu przesypujemy cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
- Smacznego!