SKŁADNIKI
- 1 gęś - około 3-4 kg
 - 4 pomarańcze
 - 2 cebule
 - 200 ml bulionu warzywnego
 - 300 ml białego wytrawnego wina
 - 2 łyżki masła
 - marchew
 - pietruszka
 - 1 łyżeczka majeranku
 - sól
 - pieprz
 
      PRZYGOTOWANIE
- Gęś dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy w środku i na zewnątrz majerankiem, solą oraz pieprzem i czekamy przynajmniej 2 godziny, aż przyprawy przenikną do mięsa.
 - Do brytfanny z odrobiną wody przekładamy gęś i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza do zarumienienia się. W trakcie pieczenia warto kilka razy polewać od góry wytapiającym się sosem.
 - Gdy gęś już będzie podpieczona, przygotowany wcześniej wywar warzywny (naturalny lub z kostki) mieszamy z winem i sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy. Przelewamy do brytfanny
 - Obieramy cebulę, marchewkę i pietruszkę, a następnie kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do sosu obkładając wokół gęś i pieczemy jeszcze wszystko razem 45 minut zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
 - 2 pomarańcze obieramy, także z białych włókien i filetujemy, a następnie podsmażamy na maśle. Jedną pomarańczę kroimy razem ze skórką i także przesmażamy.
 - Pomarańcze dodajemy po wyłożeniu gęsi do naczynia, w którym będzie podawane na stół.
 - Smacznego.
 
