2%
Gęś pieczona z pomarańczami

Gęś pieczona z pomarańczami

10.11.2021
"Gęsina na świętego Marcina" - coraz chętniej wracamy do tej kulinarnej tradycji przygotowując dania z gęsi na różne sposoby, My plecamy przepis na dobrze wypieczoną gąskę

SKŁADNIKI

  • 1 gęś - około 3-4 kg
  • 4 pomarańcze
  • 2 cebule
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • marchew
  • pietruszka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
Geś

PRZYGOTOWANIE

  1. Gęś dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy w środku i na zewnątrz majerankiem, solą oraz pieprzem i czekamy przynajmniej 2 godziny, aż przyprawy przenikną do mięsa.
  2. Do brytfanny z odrobiną wody przekładamy gęś i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza do zarumienienia się. W trakcie pieczenia warto kilka razy polewać od góry wytapiającym się sosem.
  3. Gdy gęś już będzie podpieczona, przygotowany wcześniej wywar warzywny (naturalny lub z kostki) mieszamy z winem i sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy. Przelewamy do brytfanny
  4. Obieramy cebulę, marchewkę i pietruszkę, a następnie kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do sosu obkładając wokół gęś i pieczemy jeszcze wszystko razem 45 minut zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
  5. 2 pomarańcze obieramy, także z białych włókien i filetujemy, a następnie podsmażamy na maśle. Jedną pomarańczę kroimy razem ze skórką i także przesmażamy.
  6. Pomarańcze dodajemy po wyłożeniu gęsi do naczynia, w którym będzie podawane na stół.
  7. Smacznego.