SKŁADNIKI
- 1 gęś - około 3-4 kg
- 4 pomarańcze
- 2 cebule
- 200 ml bulionu warzywnego
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- marchew
- pietruszka
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Gęś dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy w środku i na zewnątrz majerankiem, solą oraz pieprzem i czekamy przynajmniej 2 godziny, aż przyprawy przenikną do mięsa.
- Do brytfanny z odrobiną wody przekładamy gęś i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza do zarumienienia się. W trakcie pieczenia warto kilka razy polewać od góry wytapiającym się sosem.
- Gdy gęś już będzie podpieczona, przygotowany wcześniej wywar warzywny (naturalny lub z kostki) mieszamy z winem i sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy. Przelewamy do brytfanny
- Obieramy cebulę, marchewkę i pietruszkę, a następnie kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do sosu obkładając wokół gęś i pieczemy jeszcze wszystko razem 45 minut zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
- 2 pomarańcze obieramy, także z białych włókien i filetujemy, a następnie podsmażamy na maśle. Jedną pomarańczę kroimy razem ze skórką i także przesmażamy.
- Pomarańcze dodajemy po wyłożeniu gęsi do naczynia, w którym będzie podawane na stół.
- Smacznego.