Składniki
- 12 żółtek jaj Z Podlaskiej Spiżarni
- 500 g mąki pszennej Z Podlaskiej Spiżarni
- 2 łyżki smalcu do faworków i 500 g do smażenia
- 150 g cukru
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki spirytusu
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
- Dwie łyżki smalcu ucieramy do konsystencji śmietany i przekładamy do mąki.
- Wbijamy żółtka, dodajemy cukier, spirytus i śmietanę
- Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładką, elastyczną masą..
- Wałkujemy cienko ciasto delikatnie przesypując mąką. Wykrawamy paski od długości 15 cm i szerokości 3 cm. Nacinamy w środku pasek ok. 3 cm i wywijamy faworki.
- Rozgrzewamy smalec do smażenia w szerokim rondlu lub garnku.
- Sprawdzamy temperaturę tłuszczu poprzez wrzucenie kawałeczka ciasta, jeśli od razu wypłynie, można przystąpić do dalszego smażenia.
- Faworki smażymy po kilka na raz aż do zarumienienia, przewracamy delikatnie na drugą stronę.
- Gotowe faworki odtłuszczamy na papierowym ręczniku.
- Układamy na talerzu lub paterze i przesypujemy cukrem pudrem. Smacznego!