Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 5 jajek Z Podlaskiej Spiżarni
- 70 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- 250 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 1 l oleju do smażenia
- ulubiona konfitura lub inne nadzienie do pączków
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy do większej miski.
- Podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy droższe i łyżkę cukru.
- Zostawiamy mleko z drożdżami do wyrośnięcia, a następnie wlewamy je do mąki i dodajemy drugą łyżkę cukru, same żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, spirytus i szczyptę soli.
- Zagniatamy ciasto, przesypujemy mąką i przykrywamy ściereczką, po czym pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny.
- Olej do smażenia pączków rozgrzewamy w wysokim garnku.
- Z ciasta formujemy około 20 kul. Lekko spłaszczamy i na połowie porcji kładziemy łyżeczkę konfitury lub innego nadzienia.
- Przykrywamy drugą część ciasta i zlepiamy szczelnie pączki, a następnie ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Po rozgrzaniu oleju wrzucamy po kilka pączków i smażymy po dwie minuty z każdej strony, aż nabiorą rumianego koloru.
- Pozostawiamy pączki do ostygnięcia, a na koniec posypujemy cukrem pudrem.