1%
Domowe pączki

Domowe pączki

12.02.2020
Karnawał, a zwłaszcza tłusty czwartek, to czas w którym możemy pokusić się o przygotowanie własnych pączków z ulubionym nadzieniem, konfirurą, czekoladą albo budyniem.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 jajek Z Podlaskiej Spiżarni
  • 70 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 l oleju do smażenia
  • ulubiona konfitura lub inne nadzienie do pączków
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Adobestock 241434374
  1. Mąkę przesiewamy do większej miski.
  2. Podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy droższe i łyżkę cukru.
  3. Zostawiamy mleko z drożdżami do wyrośnięcia, a następnie wlewamy je do mąki i dodajemy drugą łyżkę cukru, same żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, spirytus i szczyptę soli.
  4. Zagniatamy ciasto, przesypujemy mąką i przykrywamy ściereczką, po czym pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny.
  5. Olej do smażenia pączków rozgrzewamy w wysokim garnku.
  6. Z ciasta formujemy około 20 kul. Lekko spłaszczamy i na połowie porcji kładziemy łyżeczkę konfitury lub innego nadzienia.
  7. Przykrywamy drugą część ciasta i zlepiamy szczelnie pączki, a następnie ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia.
  8. Po rozgrzaniu oleju wrzucamy po kilka pączków i smażymy po dwie minuty z każdej strony, aż nabiorą rumianego koloru.
  9. Pozostawiamy pączki do ostygnięcia, a na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Spizarnia21039