Składniki
- marchew: 4 szt.
- jajka: 4 szt.
- mąka pszenna: 1,5 szklanki
- olej: 1 szklanka
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- zmielone orzechy włoskie: 1 szklanka
- przyprawa korzenna: 1 łyżeczka
- wiórki kokosowe: 1/2 szklanki
- miód akacjowy: 1/2 szklanki
Sposób przygotowania
Polecamy przepis na przepyszne ciasto marchwiowe z miodem akacjowym "Z Podlaskiej Spiżarni"
- Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jajka utrzeć z miodem. Kiedy robią się białe należy dodać olej i miksować jeszcze przez chwilę.
- Dodać resztę składników i mieszać, do momentu, kiedy wszystkie dokładnie się połączą, tworząc jednolitą masę.
- Formę obsypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę.
- Ciasto piec przez około 50 minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.