4%
Ciasto marchwiowe

Ciasto marchwiowe

02.05.2018
Z miodem akacjowym "Z Podlaskiej Spiżarni" i orzechami

Składniki

  • marchew: 4 szt.
  • jajka: 4 szt.
  • mąka pszenna: 1,5 szklanki
  • olej: 1 szklanka
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
  • zmielone orzechy włoskie: 1 szklanka
  • przyprawa korzenna: 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe: 1/2 szklanki
  • miód akacjowy: 1/2 szklanki

Sposób przygotowania

Polecamy przepis na przepyszne ciasto marchwiowe z miodem akacjowym "Z Podlaskiej Spiżarni"

  1. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Jajka utrzeć z miodem. Kiedy robią się białe należy dodać olej i miksować jeszcze przez chwilę.
  3. Dodać resztę składników i mieszać, do momentu, kiedy wszystkie dokładnie się połączą, tworząc jednolitą masę.
  4. Formę obsypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę.
  5. Ciasto piec przez około 50 minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.