2%
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

19.05.2022

SKŁADNIKI

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 5 truskawek
  • 600 g mąki pszennej
  • 3 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
  • kostka masła Z Podlaskiej Spiżarni
  • 1,5 szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży
Drożdżowe z rabarbarem

PRZYGOTOWANIE

  1. Drożdże ucieramy w letnim mleku z dwoma łyżkami cukru i pozostawiamy na 5 minut w ciepłym miejscu.
  2. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do miski. Formujemy dołek, do którego przelewamy rozczyn z drożdży i niepełną szklankę cukru. Pozostawiamy na około pół godziny pod ściereczką, tak, aby drożdże zaczęły pracować.
  3. W tym czasie roztapiamy 3/4 kostki masła i pozostawiamy do ostudzenia.
  4. Roztrzepujemy jaja.
  5. Do mąki z drożdżami dodajemy masło, jaja i szczyptę soli. Miksujemy i ponownie masę przykrywamy ścierką, do czasu, aż ciasto podwoi objętość.
  6. Jeszcze raz przez kilka sekund miksujemy ciasto.
  7. Rabarbar i truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy na cząstki.
  8. Przygotowujemy kruszonkę z ciepłego masła (1/4 pozostałej kostki), pół szklanki cukru i mąki. Najlepiej wyrobić ją ręcznie.
  9. Podłużną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, a na górze wtykamy rabarbar i truskawki. Posypujemy kruszonką
  10. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C i podkręcamy do 180 stopni C. pieczemy aż do zarumienienia około 35-40 minut.
  11. Smacznego!
Masło zps banerek