SKŁADNIKI
- 5 łodyg rabarbaru
- 5 truskawek
- 600 g mąki pszennej
- 3 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
- kostka masła Z Podlaskiej Spiżarni
- 1,5 szklanki cukru
- szklanka mleka
- szczypta soli
- 50 g drożdży
PRZYGOTOWANIE
- Drożdże ucieramy w letnim mleku z dwoma łyżkami cukru i pozostawiamy na 5 minut w ciepłym miejscu.
- Mąkę przesiewamy, wsypujemy do miski. Formujemy dołek, do którego przelewamy rozczyn z drożdży i niepełną szklankę cukru. Pozostawiamy na około pół godziny pod ściereczką, tak, aby drożdże zaczęły pracować.
- W tym czasie roztapiamy 3/4 kostki masła i pozostawiamy do ostudzenia.
- Roztrzepujemy jaja.
- Do mąki z drożdżami dodajemy masło, jaja i szczyptę soli. Miksujemy i ponownie masę przykrywamy ścierką, do czasu, aż ciasto podwoi objętość.
- Jeszcze raz przez kilka sekund miksujemy ciasto.
- Rabarbar i truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy na cząstki.
- Przygotowujemy kruszonkę z ciepłego masła (1/4 pozostałej kostki), pół szklanki cukru i mąki. Najlepiej wyrobić ją ręcznie.
- Podłużną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, a na górze wtykamy rabarbar i truskawki. Posypujemy kruszonką
- Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C i podkręcamy do 180 stopni C. pieczemy aż do zarumienienia około 35-40 minut.
- Smacznego!