Składniki na chłodnik na 4 osoby
- 1 duży pęczek botwiny
- 1 duży pęczek kopru
- ½ pęczku szczypiorku
- ½ pęczku rzodkiewek
- 1 ząbek czosnku
- 3 małe ogórki gruntowe
- 1 łyżka miodu z Podlaskiej Spiżarni (malinowy)
- 1 kefir 375g (bio Mlekovita)
- 1 jogurt naturalny (330g)
- 1 kwaśna śmietana 330g do wyboru (12% , 18% najlepiej bez mączki chleba świętojańskiego. Dla liczących kalorie proponujemy dodać drugi jogurt 330g zamiast śmietany)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól do smaku
- ugotowane na twardo jaja chowu ściółkowego z Podlaskiej Spiżarni
Przygotowanie
- Botwinę myjemy i kroimy na cienkie plasterki lub średnią kostkę razem z łodygami.
- Pokrojone buraczki wrzucamy do małego garnka (bez wody) dodajemy 1 łyżkę miodu z Podlaskiej Spiżarni i 2 łyżki octu jabłkowego.
- Całość gotujemy ok 10 min. Studzimy.
- Do naczynia (ok 2l) wrzucamy starkowane i posiekane: ogórki, rzodkiewkę, ząbek czosnku. Dodajemy do tego drobno pokrojony koperek i szczypiorek.
- Wszystko dokładnie mieszamy dodając odrobinę soli. Następnie dodajemy zimną botwinkę.
- Po wymieszaniu wszystkich warzyw dodajemy kefir, jogurt i śmietanę. Doprawiamy solą.
- Doprawiony chłodnik odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę (muszą połączyć się smaki). Przed podaniem należy dokładnie go wymieszać. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajkiem na twardo posypanym świeżym koperkiem.
Opiekane ziemniaki owijane boczkiem dojrzewającym Z Podlaskiej Spiżarni
Składniki
- 1,2 kg młodych ziemniaków (najlepiej zbliżonej wielkości)
- 2 łyżeczki majeranku z Podlaskiej Spiżarni
- 1i ½ opakowania Dojrzewającego boczku w plastrach z Podlaskiej Spiżarni
- kilka ząbków czosnku
- wędzona mielona słodka papryka(opcjonalnie słodka mielona)
- olej lub oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie
- Szorujemy dokładnie młode ziemniaki. Wkładamy do osolonej wody i gotujemy w mundurkach do miękkości tak, aby się nie rozpadły (czas jest różny w zależności od odmiany i wielkości ziemniaków - 20-30 min. Najlepiej sprawdzić ostrym nożem).
- Po ugotowaniu i ostudzeniu ziemniaków kroimy je na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków) i zawijamy w dojrzewający boczek Z podlaskiej Spiżarni.
- Przygotowujemy dużą blachę wyłożoną pergaminem lub folią aluminiową. Na spód wyłożonej blach wylewamy odrobinę oleju lub oliwy, układamy zawinięte w boczek ziemniaki.
- Posypujemy majerankiem i papryką. Pomiędzy ziemniaki wrzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku najlepiej w łupinkach.
- Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 20 min. (do momentu, aż boczek na ziemniakach nabierze złotego koloru.