4%
Chłodnik litewski i opiekane ziemniaki zawijane boczkiem Z Podlaskiej Spiżarni

Chłodnik litewski i opiekane ziemniaki zawijane boczkiem Z Podlaskiej Spiżarni

12.07.2018
Mamy sezon na chłodniki, dlatego proponujemy przepis na tradycyjny chłodnik litewski, który na Litwie podawany jest obowiązkowo z opiekanymi ziemniakami. My proponujemy wersję z młodymi ziemniaczkami owijanymi w boczek dojrzewający Z Podlaskiej Spiżarni.

Składniki na chłodnik na 4 osoby

  • 1 duży pęczek botwiny
  • 1 duży pęczek kopru
  • ½ pęczku szczypiorku
  • ½ pęczku rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 małe ogórki gruntowe
  • 1 łyżka miodu z Podlaskiej Spiżarni (malinowy)
  • 1 kefir 375g (bio Mlekovita)
  • 1 jogurt naturalny (330g)
  • 1 kwaśna śmietana 330g do wyboru (12% , 18% najlepiej bez mączki chleba świętojańskiego. Dla liczących kalorie proponujemy dodać drugi jogurt 330g zamiast śmietany)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól do smaku
  • ugotowane na twardo jaja chowu ściółkowego z Podlaskiej Spiżarni

Przygotowanie

  1. Botwinę myjemy i kroimy na cienkie plasterki lub średnią kostkę razem z łodygami.
  2. Pokrojone buraczki wrzucamy do małego garnka (bez wody) dodajemy 1 łyżkę miodu z Podlaskiej Spiżarni i 2 łyżki octu jabłkowego.
  3. Całość gotujemy ok 10 min. Studzimy.
  4. Do naczynia (ok 2l) wrzucamy starkowane i posiekane: ogórki, rzodkiewkę, ząbek czosnku. Dodajemy do tego drobno pokrojony koperek i szczypiorek.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy dodając odrobinę soli. Następnie dodajemy zimną botwinkę.
  6. Po wymieszaniu wszystkich warzyw dodajemy kefir, jogurt i śmietanę. Doprawiamy solą.
  7. Doprawiony chłodnik odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę (muszą połączyć się smaki). Przed podaniem należy dokładnie go wymieszać. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajkiem na twardo posypanym świeżym koperkiem.
Stronaboczek

Opiekane ziemniaki owijane boczkiem dojrzewającym Z Podlaskiej Spiżarni

Składniki

  • 1,2 kg młodych ziemniaków (najlepiej zbliżonej wielkości)
  • 2 łyżeczki majeranku z Podlaskiej Spiżarni
  • 1i ½ opakowania Dojrzewającego boczku w plastrach z Podlaskiej Spiżarni
  • kilka ząbków czosnku
  • wędzona mielona słodka papryka(opcjonalnie słodka mielona)
  • olej lub oliwa z oliwek
  • sól

Przygotowanie

  1. Szorujemy dokładnie młode ziemniaki. Wkładamy do osolonej wody i gotujemy w mundurkach do miękkości tak, aby się nie rozpadły (czas jest różny w zależności od odmiany i wielkości ziemniaków - 20-30 min. Najlepiej sprawdzić ostrym nożem).
  2. Po ugotowaniu i ostudzeniu ziemniaków kroimy je na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków) i zawijamy w dojrzewający boczek Z podlaskiej Spiżarni.
  3. Przygotowujemy dużą blachę wyłożoną pergaminem lub folią aluminiową. Na spód wyłożonej blach wylewamy odrobinę oleju lub oliwy, układamy zawinięte w boczek ziemniaki.
  4. Posypujemy majerankiem i papryką. Pomiędzy ziemniaki wrzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku najlepiej w łupinkach.
  5. Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 20 min. (do momentu, aż boczek na ziemniakach nabierze złotego koloru.