Składniki
- kiszona kapusta: 2kg
- kiełbasa: 20dkg
- mięso wieprzowe: 50dkg
- boczek wędzony: 20dkg
- suszone grzyby: garść
- suszone śliwki: garść
- przecier pomidorowy: 3 łyżki
- liść laurowy: 3
- ziele angielskie
- oliwa: 2 łyżki
- sól i pieprz
- majeranek
Wszystkie składniki znajdziesz w produktach "Z Podlaskiej Spiżarni".
Sposób przygotowania
- Na dwie godziny przed gotowaniem bigosu suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć pod przykryciem.
- Dokładnie umyte mięso, kiełbasę i boczek należy pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku na oliwie.
- Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była mocno kwaśna, odsączyć i dokładnie poszatkować.
- Przełożyć kapustę do garnka z mięsem i zalać wodą (aż wszystko zakryje).
- Kapustę należy gotować przez minimum 3 godziny na wolnym ogniu (im dłużej, tym lepiej).
- W międzyczasie dodać do bigosu namoczone i pokrojone grzyby razem z wywarem oraz przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca i przecier pomidorowy.
- W trakcie gotowania należy mieszać bigos, aby nie przywarł do dna garnka.
- Na samym końcu przyprawić wszystko majerankiem.
- Po ostudzeniu wstawić gotowy bigos do lodówki na parę godzin, aby się „przegryzł”.