2%
Bigos

Bigos

09.05.2018
Skorzystaj z naszego regionalnego przepisu na swojski bigos z kiełbasą, mięsem wieprzowym, grzybami oraz boczkiem.

Składniki

  • kiszona kapusta: 2kg
  • kiełbasa: 20dkg
  • mięso wieprzowe: 50dkg
  • boczek wędzony: 20dkg
  • suszone grzyby: garść
  • suszone śliwki: garść
  • przecier pomidorowy: 3 łyżki
  • liść laurowy: 3
  • ziele angielskie
  • oliwa: 2 łyżki
  • sól i pieprz
  • majeranek

Wszystkie składniki znajdziesz w produktach "Z Podlaskiej Spiżarni".

Sposób przygotowania

  1. Na dwie godziny przed gotowaniem bigosu suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć pod przykryciem.
  2. Dokładnie umyte mięso, kiełbasę i boczek należy pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku na oliwie.
  3. Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była mocno kwaśna, odsączyć i dokładnie poszatkować.
  4. Przełożyć kapustę do garnka z mięsem i zalać wodą (aż wszystko zakryje).
  5. Kapustę należy gotować przez minimum 3 godziny na wolnym ogniu (im dłużej, tym lepiej).
  6. W międzyczasie dodać do bigosu namoczone i pokrojone grzyby razem z wywarem oraz przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca i przecier pomidorowy.
  7. W trakcie gotowania należy mieszać bigos, aby nie przywarł do dna garnka.
  8. Na samym końcu przyprawić wszystko majerankiem.
  9. Po ostudzeniu wstawić gotowy bigos do lodówki na parę godzin, aby się „przegryzł”.