SKŁADNIKI
- mała dynia hokkaido
- szklanka bulionu warzywnego
- puszka mleka kokosowego
- 2 pomidory
- 2 łyżk ekologicznych i pestek z dyni Z Podlaskiej Spiżarni
- łyżeczka tartego imbiru
- słodka papryka
- kurkuma
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Dynię hokkaido obieramy i kroimy w plastry. Układamy na blaszce do pieczenia, solimy i pieprzymy, polewamy oliwą z oliwek, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- W garnku rozgrzewamy bulion, dodajemy mleczko kokosowe i upieczoną dynię. Tarkujemy korzeń imbiru, pomidory kroimy w drobną kostkę i wszystko dodajemy do zupy, gotujemy przez 10 minut.
- Dodajemy przyprawy, całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Mleczko koksowe podgrzej. Dodaj podpieczoną dynię, pomidory i bulion. Zagotuj i zmiksuj na gładki krem.
- Na suchej patelni prażymy pestki z dyni i nimi posypujemy zupę już na talerzu. Smacznego!