1%
Zupa krem z pieczonej dyni na mleczku kokosowym

Zupa krem z pieczonej dyni na mleczku kokosowym

04.02.2019
Aksamitny krem z dyni hokkaido z imbirem i prażonymi pestkami to bardzo rozgrzewająca propozycja na chłodne dni.

SKŁADNIKI

  • mała dynia hokkaido
  • szklanka bulionu warzywnego
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 pomidory
  • 2 łyżk ekologicznych i pestek z dyni Z Podlaskiej Spiżarni
  • łyżeczka tartego imbiru
  • słodka papryka
  • kurkuma
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię hokkaido obieramy i kroimy w plastry. Układamy na blaszce do pieczenia, solimy i pieprzymy, polewamy oliwą z oliwek, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  2. W garnku rozgrzewamy bulion, dodajemy mleczko kokosowe i upieczoną dynię. Tarkujemy korzeń imbiru, pomidory kroimy w drobną kostkę i wszystko dodajemy do zupy, gotujemy przez 10 minut.
  3. Dodajemy przyprawy, całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Mleczko koksowe podgrzej. Dodaj podpieczoną dynię, pomidory i bulion. Zagotuj i zmiksuj na gładki krem.
  5. Na suchej patelni prażymy pestki z dyni i nimi posypujemy zupę już na talerzu. Smacznego!


8417