4%
Żurek

Żurek

23.03.2021
Żurek nie tylko od święta - tradycyjna zupa na zakwasie swój smak zawdzięcza białej kiełbasie, wędzonkom i majerankowi. Jeśli chcesz przygotować swój domowy zakwas, musisz zaplanować to danie już kilka dni wcześniej.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki zakwasu żytniego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 litry bulionu warzywnego na włoszczyźnie
  • 300 g surowej kiełbasy białej
  • 200 g kiełbasy podsuszanej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 5 jaj Z Podlaskiej Spiżarni
  • listek laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • ziele angielskie
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Adobe Stock 328322040

PRZYGOTOWANIE

  1. Kilka dni wcześniej nastawiamy zakwas na żurek lub korzystamy z gotowego.
  2. Gotujemy bulion warzywny z zielem angielskim i listkiem laurowym.
  3. Gotujemy jaja na twardo.
  4. Boczek i kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni.
  5. Białą kiełbasę gotujemy, a następnie zdejmujemy osłonki i kroimy na grubsze plastry.
  6. Białą kiełbasę oraz usmażony boczek i kiełbasę podsuszaną zalewamy bulionem warzywnym z którego wyjmujemy wcześniej włoszczyznę, gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
  7. Gotujący się wywar przyprawiamy majerankiem, wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem.
  8. Dodajemy stopniowo nasz zakwas, sprawdzając smak, aby żurek nie wyszedł za mocno kwaśny. Gotujemy 15 minut.
  9. Marchewkę z wywaru kroimy w kosteczkę i dodajemy do żuru.
  10. Jeśli chcielibyście żurek o gęstszej konsystencji, dodajemy do rozprowadzoną w szklance zupy mąkę.
  11. Pod koniec gotowania żurku dodajemy śmietankę.
  12. Siekamy natkę pietruszki, jaja obrane ze skorupek kroimy na połówki lub ćwiartki. Przekładamy do talerzy i zalewamy gorącym żurkiem.
  13. Smacznego!
Spizarnia21039