SKŁADNIKI
- 2 szklanki zakwasu żytniego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 litry bulionu warzywnego na włoszczyźnie
- 300 g surowej kiełbasy białej
- 200 g kiełbasy podsuszanej
- 200 g boczku wędzonego
- 5 jaj Z Podlaskiej Spiżarni
- listek laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majeranku
- ziele angielskie
- 3 łyżki śmietanki 30%
- natka pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Kilka dni wcześniej nastawiamy zakwas na żurek lub korzystamy z gotowego.
- Gotujemy bulion warzywny z zielem angielskim i listkiem laurowym.
- Gotujemy jaja na twardo.
- Boczek i kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni.
- Białą kiełbasę gotujemy, a następnie zdejmujemy osłonki i kroimy na grubsze plastry.
- Białą kiełbasę oraz usmażony boczek i kiełbasę podsuszaną zalewamy bulionem warzywnym z którego wyjmujemy wcześniej włoszczyznę, gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
- Gotujący się wywar przyprawiamy majerankiem, wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem.
- Dodajemy stopniowo nasz zakwas, sprawdzając smak, aby żurek nie wyszedł za mocno kwaśny. Gotujemy 15 minut.
- Marchewkę z wywaru kroimy w kosteczkę i dodajemy do żuru.
- Jeśli chcielibyście żurek o gęstszej konsystencji, dodajemy do rozprowadzoną w szklance zupy mąkę.
- Pod koniec gotowania żurku dodajemy śmietankę.
- Siekamy natkę pietruszki, jaja obrane ze skorupek kroimy na połówki lub ćwiartki. Przekładamy do talerzy i zalewamy gorącym żurkiem.
- Smacznego!