- 0,5 kg solonych filetów śledziowych w oleju
- 150 g świeżej żurawiny (ewentualnie suszonej, którą trzeba odmoczyć w gorącej wodzie)
- pół szklanki cukru
- 1 twarda gruszka
- 1 ogórek konserwowy
- korzeń imbiru
- natka pietruszki
- 1 cebula szalotka
- przyprawa korzenna
- 200 g śmietany 18%
- Odrobina octu jabłkowego
- Sól
PRZYGOTOWANIE
- Świeżą żurawinę zasypujemy cukrem na kilka godzin, a następnie gotujemy całość około pół godziny w rondelku.
- Wymoczone wcześniej śledzie opłukujemy, kroimy na kawałki i zalewamy około łyżeczką octu jabłkowego z rozmieszaną przyprawą korzenną.
- Gruszkę, ogórka i cebulę kroimy w drobną, podobnej wielkości kostkę
- Imbir kroimy w cieniutkie paseczki centymetrowej długości.
- Śledzia układamy w słoiku naprzemiennie z innymi składnikami i wkładamy do lodówki na kilka godzin do "przegryzienia" smaków.
- Składniki ze słoika przekładamy na salaterkę.
- Śmietanę solimy, dodajemy szczyptę przyprawy korzennej i układamy na śledziu.
- Siekamy natkę pietruszki i posypujemy naszą przekąskę, na górze układamy odrobiną żurawiny dla efektownego świątecznego wyglądu.
- Smacznego!