1%
Świąteczny śledź z gruszką, imbirem i żurawiną

Świąteczny śledź z gruszką, imbirem i żurawiną

23.12.2020
Śledź jest zawsze doskonałą przekąską, ale ten w świątecznym wydaniu musi być wyjątkowy. Proponujemy dodatki, które nadadzą mu charakteru.
  • 0,5 kg solonych filetów śledziowych w oleju
  • 150 g świeżej żurawiny (ewentualnie suszonej, którą trzeba odmoczyć w gorącej wodzie)
  • pół szklanki cukru
  • 1 twarda gruszka
  • 1 ogórek konserwowy
  • korzeń imbiru
  • natka pietruszki
  • 1 cebula szalotka
  • przyprawa korzenna
  • 200 g śmietany 18%
  • Odrobina octu jabłkowego
  • Sól

PRZYGOTOWANIE

Adobe Stock 305521633
  1. Świeżą żurawinę zasypujemy cukrem na kilka godzin, a następnie gotujemy całość około pół godziny w rondelku.
  2. Wymoczone wcześniej śledzie opłukujemy, kroimy na kawałki i zalewamy około łyżeczką octu jabłkowego z rozmieszaną przyprawą korzenną.
  3. Gruszkę, ogórka i cebulę kroimy w drobną, podobnej wielkości kostkę
  4. Imbir kroimy w cieniutkie paseczki centymetrowej długości.
  5. Śledzia układamy w słoiku naprzemiennie z innymi składnikami i wkładamy do lodówki na kilka godzin do "przegryzienia" smaków.
  6. Składniki ze słoika przekładamy na salaterkę.
  7. Śmietanę solimy, dodajemy szczyptę przyprawy korzennej i układamy na śledziu.
  8. Siekamy natkę pietruszki i posypujemy naszą przekąskę, na górze układamy odrobiną żurawiny dla efektownego świątecznego wyglądu.
  9. Smacznego!