1%
Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

05.12.2020
Kruche pierniczki w świątecznych kształtach to nie tylko smakołyk. Mogą być pomysłem na mikołajkowy prezent, dekorację choinki lub stroika, ale przede wszystkim to wspaniały pomysł na integrację całej rodziny
22

SKŁADNIKI

  • 550 g mąki pszennej - 500 g na ciasto, 50 do posypania stolnicy
  • jajo Z Podlaskiej Spiżarni
  • 3 łyżki miodu akacjowego Z Podlaskiej Spiżarni
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka kakao
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika
  • ozdoby do dekoracji pierniczków - lukier w pisaku, posypki, perełki

PRZYGOTOWANIE

  1. Miękkie masło mieszamy mikserem z miodem.
  2. Dodajemy jajo, 500 g mąki, kakao, cukier, sodę i przyprawę do pierników i wyrabiamy ciasto.
  3. Ciasto schładzamy w lodówce, a po wyjęciu wałkujemy na obsypanej mąką stolnicy na ok 2 mm grubości.
  4. Wykrawamy pierniczki foremkami w świątecznych kształtach. Jeśli chcemy, by pełniły funkcję ozdoby na choinkę, robimy dziurkę słomką.
  5. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierkarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy w nim pierniczki przez ok. 12 minut.
  6. Po upieczeniu i ostygnięciu ozdabiamy pierniczki lukrem i innymi dekoracjami.