Dwa festiwalowe dni to nie tylko dobra muzyka, ale też mnóstwo dobrego smaku. „Z Podlaskiej Spiżarni – strefa kulinarna” zaprasza na 6 bezpłatnych sesji warsztatowych z szefową kuchni Ewą Bałdyś-Jakuć. Uczestnicy nauczą się m.in. lepienia pierogów z ekologicznych produktów, będą też liczne degustacje.
Wschód polski kojarzy się z dobrym smakiem, dlatego na Białystok New Pop Festival nie mogłoby zabraknąć i takiego akcentu. Głównym partnerem strefy kulinarnej na dziedzińcu pałacu Branickich została marka premium Polskiej Grupy Sklepów Spożywczych Chorten – Z Podlaskiej Spiżarni. Festiwalowicze podczas dwóch dni imprezy między koncertami będą mogli nauczyć się przygotowania pysznych dań i przekąsek z ekologicznych produktów właśnie Z Podlaskiej Spiżarni.
Warsztaty dla 60 osób poprowadzi Ewa Bałdyś-Jakuć, szefowa kuchni z dużym doświadczeniem i finalistka wielu konkursów gastronomicznych, na co dzień współpracująca ze Studiem Kulinarnym Atuty. Jest wielbicielką kuchni ekologicznej, sama uprawia warzywa i owoce, z których przygotowuje dania dla najbliższych, dlatego to właśnie ona na festiwalu przygotuje z uczestnikami ciekawe propozycje z użyciem produktów bio. A skoro festiwal otwiera duet The Damplings [ang. – pierogi], to pierogi będą najważniejszym punktem programu warsztatów.
- Uczestnikom zaproponuję dwa rodzaje pierogów - z mąki podlaskiej i orkiszowej z farszem z kapusty i pieczarek oraz z soczewicą i pieczarkami z okrasą z pestek dyni i słonecznika. Zrobimy też podpłomyki z pieczarkami i lnem brązowym oraz krokiety z pieczarkami w ekologicznych płatkach kukurydzianych. Jako pomysł na przystawkę zaproponuję pastę z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i solą ziołową. Wszystkie dania przygotujemy na bazie nowych produktów Z Podlaskiej Spiżarni
Znak Z Podlaskiej Spiżarni jest gwarantem jakości, o którą coraz trudniej w masowym przemyśle spożywczym, dlatego wybierając produkty pod markę decydujemy się na sprawdzonych wytwórców – często manufakturowych. W swoje ofercie mamy wysokiej jakości wędliny, miody z podlaskich pasiek, pieczywo i słodkie wypieki, mąki, w tym także mąki bio, przetwory, tradycyjne dania mrożone, a od niedawna także w 100 procentach naturalne zupy bez konserwantów i szeroką gamę produktów ekologicznych zgodnie z panującymi trendami. Organizując warsztaty podczas festiwalu chcielibyśmy edukować konsumentów, jak z nich korzystać gotując smacznie i zdrowo
W strefie kulinarnej uczestnicy festiwalu spróbują dań przygotowanych na warsztachach, będzie też specjalne stoisko Z Podlaskiej Spiżarni, m.in. z degustacją zup.
Warsztaty 13 i 14 lipca startować będą w godz. 16.30, 18 i 19.30, zapisy będą możliwe na miejscu. W jednej sesji warsztatowej wziąć będzie mogło udział około 10 osób. Czas trwania zajęć to 30-40 minut. Uczestnicy warsztatów jako prezent otrzymają fartuchy Z Podlaskiej Spiżarni.
Podczas 2 dni festiwalu wystąpią takie gwiazdy jak m.in. Nosowska, Kayah, Brodka, Natalia Nykiel, Mrozu czy The Dumplings.