3%
Tarta z łososiem i brokułami

Tarta z łososiem i brokułami

18.11.2020

SKŁADNIKI

  1. 4 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
  2. 225 g mąki pszennej
  3. 125 g masła
  4. 2 łyżki wody
  5. niewielki brokuł
  6. 150 g wędzonego łososia
  7. 100 ml śmietany 22 %
  8. 150 g parmezanu
  9. sól, pieprz

WYKONANIE

Adobestock 209220793
  1. Myjemy brokuł i dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  2. Przesianą przez sitko mąkę siekamy z masłem, dodajemy wodę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto na tartę, które następnie wkładamy do lodówki.
  3. Po ochłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy na okrągłej formie o średnicy około 30 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, obciążamy łyżeczkami lub specjalnie do tego przeznaczonymi kulkami do wypieków. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. na 15 minut.
  4. W czasie, kiedy ciasto się podpieka, przygotowujemy nadzienie do tarty. Brokuł dzielimy na mniejsze części, kroimy wędzonego łososia na kawałki. Jaja mieszamy ze śmietanką oraz tarkowanym parmezanem. Doprawiamy pieprzem i solą.
  5. Wyjmujemy ciasto z piekarnia. Układamy równomiernie brokuły i łososia. Zalewamy całość masą jajeczno-śmietanową. Pieczemy tartę około 50 minut.
  6. Smacznego !