1%
Pierogi z soczewicą i pieczarkami z okrasą z pestek dyni i słonecznika

Pierogi z soczewicą i pieczarkami z okrasą z pestek dyni i słonecznika

20.07.2018
Spróbujcie przepisu na nieco inną odsłonę pierogów, który opracowała szefowa kuchni Ewa Bałdyś-Jakuć współpracująca ze Studiem Kulinarnym Atuty z użyciem produktów Z Podlaskiej Spiżarni. Takie pierogi mieli okazję przygotować premierowo uczestnicy warsztatów na Białystok New Pop Festival, teraz dzielimy się nim z Wami.

Składniki na farsz

  • 450g Ekologiczna soczewica brązowa Z Podlaskiej Spiżarni
  • 400 kg pieczarka smażona łagodna Z Podlaskiej Spiżarni
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
9472

Przygotowanie farszu

  1. Soczewicę wrzucić do garnka i wlać wodę, aby sięgała na 2 cm powyżej poziomu soczewicy. Zagotować i mieszając od czasu do czasu gotować około 40 minut, aż ziarna soczewicy zaczną się rozpadać. Jeżeli w międzyczasie soczewica zacznie przywierać do dna garnka, dolać wody.
  2. Ugotowaną soczewicę wymieszać z gotowymi pieczarkami z Podlaskiej Spiżarni ze słoiczka, doprawić do smaku.

Składniki na pierogi - 40 szt.

  • 1 kg mąki orkiszowej jasnej BIO Z Podlaskiej Spiżarni
  • 500 ml wody
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól - pół łyżeczki
6271

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do szerokiej miski, robimy dołek,
  2. Wbijamy jajka, solimy i zaparzamy wrzącą wodą, energicznie mieszając - zarabiamy ciasto,
  3. Odrywamy z ciasta kawałki, wałkujemy na cienkie płaty, wykrawamy krążki na które nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy i wrzucamy na osolona wrzącą wodę.
  4. Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Omasta z pestek dyni i słonecznika

8395
  • Pestki słonecznika BIO Z Podlaskiej Spiżarni 100g
  • Pestki dyni BIO Podlaska spiżarnia 100g
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Natka pietruszki garść( posiekana)


Przygotowanie

Pestki posiekać uprażyć w rondlu, dodać olej słonecznikowy i posiekaną natkę pietruszki, polać gotowe pierogi.