6%
Faworki na tłusty czwartek

Faworki na tłusty czwartek

26.02.2019
Tradycja tłustego czwartku to dwa smakołyki - pączki, ale także kruche faworki, nazywane również chrustem. Polecamy przepis na takie, które rozpływają się w ustach.

Składniki

  • 12 żółtek jaj Z Podlaskiej Spiżarni
  • 500 g mąki pszennej Z Podlaskiej Spiżarni
  • 2 łyżki smalcu do faworków i 500 g do smażenia
  • 150 g cukru
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
  2. Dwie łyżki smalcu ucieramy do konsystencji śmietany i przekładamy do mąki.
  3. Wbijamy żółtka, dodajemy cukier, spirytus i śmietanę
  4. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładką, elastyczną masą..
  5. Wałkujemy cienko ciasto delikatnie przesypując mąką. Wykrawamy paski od długości 15 cm i szerokości 3 cm. Nacinamy w środku pasek ok. 3 cm i wywijamy faworki.
  6. Rozgrzewamy smalec do smażenia w szerokim rondlu lub garnku.
  7. Sprawdzamy temperaturę tłuszczu poprzez wrzucenie kawałeczka ciasta, jeśli od razu wypłynie, można przystąpić do dalszego smażenia.
  8. Faworki smażymy po kilka na raz aż do zarumienienia, przewracamy delikatnie na drugą stronę.
  9. Gotowe faworki odtłuszczamy na papierowym ręczniku.
  10. Układamy na talerzu lub paterze i przesypujemy cukrem pudrem. Smacznego!